Klimatmor- och farföräldrar i Danmark

Hälsningar från Danmark

Vi har flera grupper av Grandparents Climate Action i Danmark, och Grandparents Climate Action är en oberoende del av Climate Movement.

Jag är i Köpenhamns Gruppen. Vi är 10-20 aktiva här. Flera av de aktiva medlemmarna har anslutit sig här i år. Men vi har 90 personer från Köpenhamn med omnejd som följer oss.

För några år sedan deltog vi i en kampanj: Skriv om klimat till en politiker, där vi skrev ett mejl till en eller flera politiker om att inte glömma klimatkrisen. Men annars är vi mer inne på aktioner och deltar gärna i demonstrationer och aktioner som anordnas av andra gröna NGOs som Fridays for Future och Green Student Movement.

Vi gör bara ett fåtal kampanjer själva. Vårt årliga Black Friday-evenemang är alltid en succé. Det väcker uppståndelse när vi går 6-8 personer sida vid sida med en rullator nerför Strøget, som är den viktigaste shoppinggatan i Köpenhamn.

Mor- och farföräldrar delar ut flygblad och pratar klimat med grön paraply och väst.

I november hade vi val till Folketinget, Riksdagen. Inför valet gjorde vi 6-8 popup-åtgärder. Här stod vi 3-5 personer på olika dagar och platser i utkanten av Köpenhamn, i bostadsområden och på tågstationer. Vi stod bara där i en timme och delade ut flygblad och pratade klimat och allmänna val med folket som kom förbi.

Några från vår grupp är aktiva i Climate Reminder, som liksom ni demonstrerar varje torsdag inför Folketinget, Riksdagen. Efter demonstrationen samlas de som vill på ett café och diskuterar klimatfrågor.

Vår nätsida du kan hitta här.

Trevligt att ha fått kontakt med Klimabesteföräldrar i Finland.

God jul och bra klimatåtgärder.

Med vänlig hälsning, Bolette Brødsgaard