Ilmastoisovanhempien ryhmä on jalkautunut kahtena sunnuntaina torille kyselemään eduskuntavaaliehdokkaiden näkemyksiä ilmasto- ja luontokatoasioihin. Haastoimme ehdokkaita allekirjoittamaan Finnwatchin lanseeraaman Oikeudenmukainen siirtymä – nyt! -kampanjan periaatteet. Puheenjohtajamme Iiris Lappalainen esitteli kampanjaa edellisessä blogissamme.
Voit käydä kampanjasivuilla tarkistamassa, onko ehdokkaasi jo mukana!
Hakaniemen maalaismarkkinoilla varsinkin maaliskuun alussa oli tiivis tunnelma. Puolueiden teltat muodostivat kujan torin eteläreunalla ja kansaa riitti tenttaamassa nykyisiä ministereitä, kansanedustajia sekä uusia yrittäjiä.
Isovanhemmat vaativat ilmastotekoja -liivit yllämme puskimme väkijoukon sekaan. Useimmilla teltoilla ehdokkaat ottivat meidät kiinnostuneina vastaan.
Jaoimme kampanjamonistettamme ja jo ehdokkaan ensimmäiset kommentit ennustivat keskustelun suunnan:
”Olette hyvällä asialla!” ”Ilmastonmuutos ja luontokato ovat kärkiteemojani!” ”Hienoa, että jaksatte!” ”Olen jo allekirjoittanut!”
”Vihreän siirtymän tarjoamista yritysmahdollisuuksista puhuin jo ensimmäisessä vappupuheessani kymmenen vuotta sitten!” ”Varmistin puolueen paikallisyhdistyksestä, että varmasti pidämme kiinni ympäristötavoitteista. Muuten en ryhdy ehdokkaaksi.”
No, olihan tietysti muunlaisiakin kohtaamisia. Onneksi niitä oli vain muutamalla teltalla. Kommentit olivat tuttuja. Olimme ilmastopelottelijoita, loimme hysteriaa tai saimme kuulla, että tuhoamme talouden vaatimuksillamme. Somessa ilmastopolitiikkaa kritisoiva ehdokas kyseenalaisti vähätellen ja ”asiahan on oikeasti näin, vaikka meille yritetään muuta väittää” -tyyliin tietomme sekä ilmastopaneelin että IPCC:n tieteellisten tutkimusten analyysiraporteista. Toisen mielestä luonto aina korjaa itsensä eikä siksi ole mitään uhkaa.
”Mitä maksaa? Mitä maksaa ilmastoteot? Kuka maksaa? Lisää veroja, yrityksille vaikeuksia, työttömyyttä, kurjuutta, sitäkö te haluatte?” meiltä tingattiin. Eräs ehdokas kertoi, että ensin hoidetaan sosiaalipolitiikka, sitten palataan ilmastoasioihin.
Yritimme jatkaa kysymällä: Entä, jos luonto korjaa itsensä niin, ettei ihmiselle ole enää tilaa? Mitä maksaa, jos emme tee mitään? Sosiaalipolitiikka on tärkeää, siitä olemme samaa mieltä, mutta kun luonto ei odota? Tarvitaan kumpaakin, eikö? Miten lapsemme ja lastenlapsemme selviävät, jos jatkamme samaan malliin, eikö se huoleta?
Välillä keskustelu jatkui, mutta välillä oli vain sanottava, että taitaa olla turha jatkaa.
Huh, olipa intensiivistä! Täytyy nostaa hattua ehdokkaille, jotka jaksavat tehdä aktiivista vaalityötä! Vaalitelttakujan kulkeminen päästä päähän kesti lähes kaksi tuntia.
Matkan varrella oli ehdokkaiden kohtaamisten lisäksi hauskoja ja yllättäviä hetkiä. Eräs meitäkin vanhempi kansalainen puuttui ehdokkaan puheeseen: “Kuunnelkaa näitä mummoja! Miten sinäkin selviät, jos luonnosta ei pidetä huolta!” Meille tultiin myös esittelemään omaa elämäntapaa, annettiin sähkönsäästövinkkejä tai kerrottiin kokemuksista Kelan kanssa.
Jälkeenpäin mietimme, miten voisimme paremmin varautua keskusteluihin ehdokkaiden ja heidän tukijoidensa kanssa. Huomasimme, että kannattaa olla vain rohkea ja kysyä tarkemmin ehdokkaiden vaikuttimia ja perusteluita mielipiteisiinsä. Väittelyharjoitukset voisivat olla sekä hyödyllisiä että hauskoja. Vänkääjiin kannattaa suhtautua joko huumorilla tai jättää heidät vänkäämään keskenään. Jos ei ole etukäteen perillä ajankohtaisista ilmasto- ja luontokatoasioista, ei haittaa, mutta apua siitä on.
Kokemustemme jälkeen kannustamme kaikkia käymään vaaliteltoilla tenttaamassa ehdokkaita. Jos yksin tuntuu vaikealta, ota kaveri mukaan! Ehdokkaathan ovat siellä meitä varten, niin ministerit, kansanedustajat, julkkikset kuin tavalliset, pienellä budjetilla puurtavat ehdokkaatkin. Hehän ovat siellä houkuttelemassa meitä äänestämään itseään. Jokainen ääni on kallis, joten meillä äänestäjillä on oiva tilaisuus vaikuttaa.
Ihan kohta pääsemme äänestämään. Onneksi meillä on se oikeus ja voit antaa äänesi tulevaisuuden, ilmastotoimien, luonnon ja lasten puolella olevalle ehdokkaalle!