Ilmastoisovanhempien lukupiiri tuo lohtua ja tietoa

Kirjapino lukupiirin kirjoista

 

Ilmastoisovanhempien lukupiiri aloitti tammikuussa 2021 osana laajempaa Ilmastolukupiirit-projektia, jota järjestämässä oli järjestöjä Martoista MML:oon ja Greenpeacesta Kirjastoseuraan.

Ilmastoisovanhempien lukupiiri toimii etänä. Aluksi jo ihan koronankin vuoksi, mutta etäyhteys helpottaa osallistumista, koska emme kaikki eivät asu samalla seudulla ja mökiltäkin on helppo tulla mukaan. 

Kaikki postituslistalla olevat eivät milloinkaan ole olleet paikalla yhdellä kertaa eikä kaikilla ollut aina aikaa lukea jokaista kirjaa, vaan eipä haittaa!

Vaan miten paljon me ihan tavalliset mummot ja vaarit olemmekaan oppineet ilmastosta, luonnosta ja itsestämmekin!

Aloitimme esittelemällä toisillemme luontoon ja ilmastonmuutokseen liittyviä lastenkirjoja, joiden korkea taso  ilahdutti.

Sitten luimme aiheesta ison läjän tietokirjoja. Saimme käsityksen ilmastonmuutoksen ja luontokadon moninaisuudesta: metsien, luonnontilaisten elinympäristöjen ja merien tila, maapallon historia,  luonnonsuojelun historia, fossiilisen energian – erityisesti öljyn – uskomattoman lyhyt historia, valaistuksen uhat luonnolle, luonnonmullistusten ja sään vaikutus historian kulkuun, ravinnontuotanto, ilmaston vaikutus yhteiskuntaan, pakolaisuus…

 

Muurahaisten elämästä ja niiden merkityksestä luontoon ja ihmisiin vieraili kertomassa muurahaisia tutkinut toimittaja Katja Bargum.

Onneksi valitsimme myös kaunokirjallisuutta, kuten Richard Powersin Ikipuut, Christy Lefterin Aleppon mehiläistarhuri, Emma Puikkosen Musta peili ja Anni Kytömäen Margarita.

Usea runokirja on tuonut uutta ajateltavaa ja nautinnollisia lukuhetkiä. Eeva Kilven Animalia on edelleen upeaa luettavaa. Anja Erämaja ja Henriikka Tavi ovat vierailleet kertomassa teostensa taustoja. Uusi näkökulma vielä tekijältäkin, ylellistä!