
Euroopan ilmastoisovanhempien joukkoon (European Grandparents for Climate EGC) on perustettu myös Britanniaan isovanhempien yhdistys Our Grandchildren’s Climate (OGC). Britit kiinnittävät huomiota eläkerahastoihin, jotka ovat perinteisesti sijoittaneet runsaasti varojaan fossiliteollisuuden tukemiseen, mistä Sigurd Reimers on kirjoittanut seuraavan puheenvuoron. Entä suomalaiset sijoittajat?
Eläkelaitokset tekevät lähes puolet kaikista sijoituksista (ks. Your money is in fossil fuels), ja Iso-Britanniassa useimmat palveluntarjoajat sijoittavat osan varoistaan fossiilisiin polttoaineisiin suoraan tai välillisesti. Monien eritasoisten sijoittajien takia yritykset ja niiden eläkeläiset eivät välttämättä tiedä, miten heidän tulevat eläkevaransa sijoitetaan. Kaikki eläkerahastot eivät välttämättä sijoita aseisiin, lapsityövoimaan tai tupakkaan, mutta harvat koettavat vältellä fossiilisten polttoaineiden investointeja.
”Eläkeläiset” eivät ole vain vanhuksia. He ovat myös nuoria, jotka ovat vasta liittyneet eläkejärjestelmään. He saavuttavat eläkeiän vasta kun maapallon ilmakehä on lähes varmasti lämmennyt selvästi yli YK:n asettaman 1,5° Celsiusta. Maailmasta tulee vaarallinen paikka.
Yhdistyneessä kuningaskunnassa vallitsee myytti, jonka mukaan eläkkeet on lain mukaan sijoitettava sinne, missä ne tuottavat suurimmat voitot (”fiduciary duty” -periaate). Tämä ei pidä paikkaansa: Yhdistyneen kuningaskunnan yhtiölain (2006) mukaan yrityksillä on laillinen velvollisuus edistää yrityksensä menestystä. ”Menestys” voi tarkoittaa monia asioita; esimerkiksi eläkeläisten perheiden hyvinvointi on tärkeää; tämä ei ole sama asia kuin rahaston voiton maksimointi!
Me, vanhukset olemme erityisen kiinnostuneita eläkkeistä mm. koska suurin osa meistä saa eläkettä, meillä on aikaa sekä myös jotain vastuuta maailmasta, jota olemme hoitaneet huonosti. Olemme huolissamme maailmasta, jonka luovutamme tuleville sukupolville.
Eläkerahastojen on toimittava pitkällä tähtäimellä. Tämä sisältää vaikean tehtävän yrittää ennustaa tulevaisuutta. Kun fossiiliset polttoaineet alkavat loppua (Pohjanmeren kaasu ja öljy ovat hyvä esimerkki), maapallo ehtyy, ja jäljellä olevan etsiminen muuttuu yhä epävarmemmaksi ja kohtuuttomammaksi. Fossiilisista polttoaineista tulee pian hukattuja varoja, ei kukaan halua sijoittaa kuolevaan yritykseen.
Eläkerahastot ovat riippuvaisia pankeista ja vakuutusyhtiöistä, joiden olemassaolo puolestaan riippuu niiden maineesta. On myös viimeisijaisia vakuutusyhtiöitä (joskus valtiot itse), jotka vakuuttavat näitä yhtiötä tietyllä hinnalla. Suuret pankit ja vakuutusyhtiöt toimivat hajallaan eri puolilla Eurooppaa, mutta niillä on toimistot kaupungeissamme. Useimmat meistä toimivat heidän kanssaan ajattelematta suuremmin, mihin he sijoittavat rahansa – anteeksi, meidän rahamme! Globaali on myös paikallista!
Mitä voidaan tehdä?
Eläkeläiset (nykyiset ja tulevat) voivat vaatia, että heidän eläkelaitoksensa lopettavat sijoittamisen fossiilisten polttoaineiden yrityksiin ja varmistavat, että nämä sijoitukset siirretään nopeasti kestäviin energialähteisiin. Eläkeläiset voivat työskennellä paljastaakseen fossiilisten polttoaineiden yritysten epärehelliset viherpesutaktiikat, kun he mainostavat vihreitä valtuuksia, joita heillä ei ole. Nämä yritykset ovat erittäin voimakkaita ja vievät joskus kampanjoivia ryhmiä oikeuteen. Ne saattavat kuitenkin olla haavoittuvia huonolle maineelle; huono maine voi saada yrityksen romahtamaan. Emme siis ole yksin: on olemassa organisaatioita (esim. Isossa-Britanniassa www.shareaction.org ja www.clientearth.org), joiden asiantuntijat auttavat meitä tässä taistelussa.
Ilmasto-oikeudenmukaisuus
Ilmastonmuutos voi tuntua epämääräiseltä käsitteeltä, jonka vaikutukset ovat tulevaisuudessa tai kaukana maista. Mutta ilmastonmuutos vaikuttaa jo myös kotimaissamme: tulvat ja myrskyt ovat yhä rajumpia ja yleisempiä sekä kuivuus ja äärimmäinen kuumuus yleistyvät. Erityisen haavoittuvia ovat heikommin eristetyissä kodeissa asuvat kansalaiset, joilla on niukimmat ja epävarmimmat tulot, heikoin terveys ja heikoin liikkuvuus. Ilmastonmuutos on siis jo nyt keskeinen asumis-, tulo-, terveys- ja liikennemahdollisuuksien ongelma, ja eläkkeemme ovat osa tätä ongelmaa.