KOHTI OIKEUDENMUKAISTA SIIRTYMÄÄ

Olemme ylittäneet planeettamme rajat, käytämme luonnonvaroja kestämättömästi. Aiheutamme luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä. Samalla heikennämme lastemme, lastenlastemme ja tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuuksia.

Meidän pitäisi kyetä tekemään ekologinen, oikeudenmukainen siirtymä.

Oikeudenmukainen siirtymä

Mitä yhteistä on esimerkiksi Akavalla, Animalialla, Ilmastoisovanhemmilla, Luomuliitolla, SAK:lla, Siemenpuusääsäätiöllä ja Vegaaniliitolla?

Ne ovat kaikki mukana yli 60 järjestön yhteistyössä. Olemme muodostaneet tämän laajan yhteisön, jotta voimme vaikuttaa yhdessä tuleviin vaaleihin ja kansanedustajaehdokkaisiin oikeudenmukaisen ja ympäristöämme kunnioittavan siirtymän puolesta.

Tiedeyhteisö on jo pitkään viestinyt siitä, että meidän tulisi saada ilmastopäästöt nollaan tai jopa negatiivisiksi. Myös luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen aiheuttaa ongelmia kaikkialla maailmassa.

Ilmasto on muuttunut

Kävin Pohjois-Karjalassa joulun jälkeen. Siellä oli tiet liukkaan jään peitossa. Pehmeitä lumikinoksia ei ollut, vaan lumen päällä oli kova kerros. Talvi ei enää sielläkään muistuta lapsuuteni talvia.

Kun palasin Helsinkiin, täällä satoi lunta, joka pian suli lämpöasteissa ja sateessa. Nyt tammikuussa lämpöasteita on Etelä-Suomesta Rovaniemelle asti.

Kasvihuonekaasujen aiheuttama ilmaston lämpeneminen, oikulliseksi muuttuneet säät, kuivuus, myrskyt, tulvat, metsäpalot heikentävät jo nyt sekä ihmisten että luonnonvaraisten eliöiden elinolosuhteita.

Kulutamme luonnonvaroja kestämättömästi ja taloutemme perustuu pitkälti fossiilisiin luonnonvaroihin. Luonnonvarojen ylikulutuksesta pitäisi siirtyä kohti planeettamme rajoja kunnioittavaan, kestävään yhteiskuntaan ihmisten hyvinvoinnista tinkimättä.

Ekologinen siirtymä

Ekologinen siirtymän tulee olla hallittu niin, että oikeudenmukaisuus huomioidaan.

Ilmastoisovanhemmat vetoavat oikeudenmukainen siirtymä julistuksessaan seuraavasti: ”Lastemme, lastenlastemme ja tulevien sukupolvien elinehtona on hiilineutraali tulevaisuus ja luontokadon pysäyttäminen. Tehkäämme siirtymä oikeudenmukaisesti nykyisten ja tulevien sukupolvien hyväksi.”

Voit käydä netissä katsomassa mitkä kaikki järjestöt ovat mukana vetoomuksineen ja mitkä kansanedustajaehdokkaat ovat sitoutuneet järjestöjen oikeudenmukaisen siirtymän tavoitteisiin.

Saat lisätietoa kampanjasta klikkaamalla sen logoa (alla)

Iiris Lappalainen

Ilmastoisovanhempien puheenjohtaja

Oikeudenmukainen siirtymä logo